אחת השאלות המפחידות ביותר בראיונות עבודה היא מהי החולשה הגדולה ביותר שלך? והאמת, זו שאלה לא הוגנת! כמי שעוסקים בכתיבת קורות חיים ותהליכי גיוס, אנחנו גם חושבים שהיא לא תורמת לתהליך הגיוס. אבל, מכוון אנחנו לא יכולים לבחור את המראיינים לרעיונות עבודה, להיפך, הם בוחרים אותנו – אז כדאי להגיע מוכנים. כי עדיין יש מראיינים ש״אוהבים״ לשאול את השאלה הזאת.
השאלה הזאת מורכבת ויכולה לגרום למועמדים טובים להתקשות שלא לצורך. עם זאת, אם ניגש לשאלה הזאת בדרך נכונה, אתם יכולים להפוך מכשול פוטנציאלי זה להזדמנות ולהציג את המודעות העצמית שלכם ואת המחויבות לצמיחה אישית.
לפני שנכנס לאיך כן לענות – נבחן מה לא להגיד כששואלים ״מה החולשה הגי גדולה שלך״?
מאיזה תשובות להימנע בראיון עבודה?
• אל תשתמשו בקלישאות כמו “אני פרפקציוניסט״, או “אני עובד קשה מדי”
• הימנעו מלציין חולשות שעלולות להיות גורם מכריע לתפקיד
• אל תטענו שאין לכם חולשות – לכווווווולם יש במה להשתפר
• הימנעו מלחשוף יותר מדי או להתעכב זמן רב מדי על החולשות שלכם
לרוב, מראיינים מנוסים יותר ישאלו את השאלה כדי להעריך את המודעות העצמית שלכם, את הכנות ואת היכולת / הרצון שלכם להשתפר. לדעת מה אנחנו לא – ולהכיר בגבולות שלנו יתפס כחוזקה מובהקת, יותר מאשר התחמקות מהשאלה בצורה מלאכותית.
השארת פרטים
איך לענות בראיונות עבודה לשאלה – מה החולשה שלך?
כנות, כנות, ועוד כנות
האמת מספיק רחבה כדי שלא תשקרו.
לכן, חשוב שתבחרו בחולשה אמיתית שאתם מתמודדים איתה בחיים המקצועיים. אותנטיות היא קריטית בראיונות עבודה, מכיוון שלמגייסים מנוסים יש יכולת חדה להבחין בתשובות מתורגלות במקרה הטוב, ולא כנות במקרה הרע. חוסר כנות מפילה אנשים בראיונות עבודה (בצדק).
אבל כשאתם בוחרים בחסרון אמיתי, מיד אחרי זה אתם רוצים להראות את הרצון להשתפר. על ידי כך, אתם מראים מודעות עצמית ומחויבות לצמיחה אישית, שהן תכונות מוערכות מאוד בעובדים פוטנציאלים. אחד הדברים ש״מפחדים״ מעסיקים זה חוסר מודעות עצמית. זכרו, המטרה אינה להציג תמונה מושלמת, אלא להראות שאתם מודעים לתחומי ההתפתחות שלכם ופועלים באופן פעיל כדי לטפל בהם.
כבר עברתם את שלב קורות החיים, המראיין כבר קרא את מכתב הנלווה שלכם – עכשיו הזמן לדבר ולהכיר את הבן אדם מאחורי המסמכים.
בחרו בחולשה שאינה קשורה לליבת התפקיד (לדרישת המשרה)
בעוד שכנות היא קריטית, אל תבחרו את חולשה שמתנגשת ראש בראש בתפקיד המקצועי. תהיו גם אסטרטגיים, זה בסדר. עליכם לשקול בקפידה את הדרישות הספציפיות של התפקיד אליו אתם מגישים מועמדות. התמקדו בתחומים לשיפור שהם רלוונטיים אך לא מרכזיים לאחריות הליבה של התפקיד.
גישה זו מדגימה הן את הכנות שלכם והן את היכולת להעריך את כישוריכן ביחס לדרישות התפקיד.
לדוגמה: מתמודדים לתפקיד מנהלי תפעול, אתם לא יכולים להגיד שאתם לא יודעים לנהל תהליכים, או אינם שולטים בתוכנות כמו פריוריטי, וכיו״ב. מה שאתם כן יכולים להגיד למשל, שלפעמים אתם חסרי סבלנות (דגש על לפעמים) כשעובדים אחרים לא לוקחים בחשבון תהליכים הקשורים לתחום התפעול. למשל, מנהלי מכירות שחייבים לשלוח את המוצר מחר בבוקר – אבל תהליך הייצור לוקח שבועיים. והיו מקרים שלא הסברתם נכון, ולא יישרתם קו איתם.
בכך, אתן מראים למראיין שאתם חושבים על ההתפתחות המקצועית שלכם תוך הרגעתו שהחולשות שלכם לא יפגעו משמעותית ביכולת להתנהל טוב בתפקיד.
מה אתם עושים כדי להשתפר?
פרטו את הצעדים הקונקרטיים שאתם עושים באופן פעיל כדי להתגבר על ה״חולשה״ שלכם. זה מדגים לא רק את היוזמה והמודעות העצמית שלכם, אלא גם את המחויבות להתפתחות אישית ומקצועית מתמשכת.
זה יכול להיות אזכור של קורסים שעשיתם או סדנאות. זה יכול גם להיות ספרים שקראתם או כלים וטכניקות שאימצתם כדי לצמוח. בנוסף, אתם יכולים להזכיר משוב שקיבלתם מעמיתים וחברים כדי לשפר את גישה כלפי דבר כזה או אחר.
תתנו דוגמה להתקדמות
אם אפשר, שתפו דוגמה שמראה איך התקדמתם בטיפול בחולשה שלכם. זה משרת מספר מטרות:
- זה מוסיף אמינות לתשובה שלכם
- מדגים את המחויבות שלכם לשיפור עצמי
תהיו ספציפיים לגבי הפעולות שנקטתם, האתגרים שעמדתם בפניהם והתוצאות החיוביות שהשגתם. רמת פירוט זו לא רק מחזקת את הכנות שלכם אלא גם מציגה את היכולת שלכם להרהר בחוויות וללמוד מהן. על ידי מתן דוגמה מהעולם האמיתי, אתם נותנים למראיין הצצה ליכולות פתרון הבעיות וליכולת שלכם להתפתחות אישית ומקצועית
דוגמאות לתשובות לשאלה: מה החולשה שלכם?
דוגמה 1: דיבור בפני קהל
“תמיד היה לי מאתגר לדבר בפני קהל. אבל זיהיתי את זה כנושא לשיפור ונקטתי צעדים כדי להתמודד עם זה. קראתי כמה ספרים על זה, צפיתי במנטורים ביוטיוב, ותרגלתי באופן קבוע עד שהתגברתי על הפחדים…
דוגמה 2: ניהול זמן
“בעבר, התקשיתי בניהול זמן, במיוחד כשהייתי צריכה לתמרן בין מספר פרויקטים. כדי להתמודד עם זה, התחלתי להשתמש באפליקציה שחברה המליצה לי (Todoist) לניהול משימות. גם התחלתי לרשום בבוקר לפני העבודה איזה משימות אני חייבת לסיים היום.
הגישה השונה לניהול זמן שיפרה משמעותית את הפרודוקטיביות שלי ואת היכולת לעמוד בלוחות זמנים.
לסיכום
מענה לשאלת ״מה החולשה הכי גדולה שלך״ בראיונות עבודה, היא היכולת לאזן בין כנות אמיתית להצגה אסטרטגית שתשרת אותכם. על ידי בחירת חולשה מתאימה, הדגמת מודעות עצמית ולהראות מה עשיתם כדי להתגבר על הבעיה, תראה אותכם בצורה אמיתי וכנה – שזה כמעט כל מה שמראיינים ירצו לראות.
זכרו, המפתח הוא להראות שאתן בעלות מודעות עצמית, פרואקטיביות ומחויבות לצמיחה אישית. עם תרגול והכנה, אתן יכולות להתמודד בביטחון עם שאלה זו ולהשאיר רושם חיובי בראיון העבודה הבא שלכן.